סחרחורת פתאומית היא תופעה שכיחה שעלולה להופיע בפתאומיות ולגרום לתחושה לא נעימה של חוסר יציבות, סיבוב או תחושת תנועה בסביבה למרות שאתם עומדים במקום. אנשים רבים חווים סחרחורות בשלב כלשהו בחייהם, ולעיתים קרובות היא חולפת מעצמה. עם זאת, כאשר הסחרחורת מופיעה באופן תדיר או מלווה בתסמינים נוספים, ייתכן שיש צורך בטיפול רפואי. אם כן, סחרחורת פתאומית יכולה להיות תופעה חולפת או סימן למצב רפואי הדורש טיפול. במידה ואתם חווים סחרחורות מתמשכות או חמורות, חשוב לפנות לרופא מומחה לאבחון מדויק ולטיפול מותאם.
מהי סחרחורת פתאומית ומהם הסימפטומים הנלווים?
ככלל, סחרחורת פתאומית לכמה שניות או יותר, מתאפיינת בתחושה של תנועה או סיבוב שאינה תואמת את המציאות. התופעה עלולה להוביל לחוסר יציבות, תחושת בחילה, הזעה מוגברת ולעיתים אף לאיבוד הכרה. תחושות אלה עלולות להיות קצרות או ממושכות ולהשפיע על היכולת לבצע פעילויות יומיומיות כמו הליכה, נהיגה או עבודה.
ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום לסחרחורות, כאשר חלקם קשורים למערכת האוזן הפנימית, שהיא האחראית על תחושת שיווי המשקל, בעוד אחרים קשורים לבעיות בריאות כלליות. הנה כמה מהסיבות המרכזיות:
ורטיגו פריפרי – ורטיגו הוא סוג של סחרחורת הנגרם בדרך כלל מבעיה באוזן הפנימית. אחת הסיבות הנפוצות היא "ורטיגו תנוחתי פרוקסימלי שפיר" (BPPV), שבו שינוי בתנוחת הראש גורם לתחושת סיבוב. מצב זה נגרם מהצטברות של גבישי סידן באוזן הפנימית.
מחלות אוזן פנימית – מצבים כמו מחלת מנייר שבה יש הצטברות נוזלים באוזן הפנימית, עלולים לגרום לסחרחורות חוזרות מלוות בטינטון (צפצופים באוזניים) ואובדן שמיעה זמני.
דלקת באוזן הפנימית – דלקת באוזן הפנימית (לברינתיטיס) או דלקת בעצב הווסטיבולרי עלולות לגרום לסחרחורות פתאומיות וחמורות, במיוחד אם הן מלוות בזיהום.
בעיות נוירולוגיות – מצבים כמו מיגרנה, פגיעות מוחיות או מחלות נוירולוגיות אחרות עלולים לגרום לסחרחורות כחלק מהתסמינים.
גורמים נוספים – לחץ דם נמוך, התייבשות, שינויים חדים ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה), סטרס או חרדה, ואף תופעות לוואי של תרופות, יכולים לגרום לסחרחורות פתאומיות.
דרכי טיפול בסחרחורת פתאומית
הטיפול בסחרחורת תלוי בגורם הבסיסי שלה. למצב של סחרחורת פתאומית סיבות שונות, ולכל סיבה טיפול מותאם. במקרה של ורטיגו מסוג BPPV, פיזיותרפיה עם תרגילים מיוחדים כמו תמרון אפלי (Epley maneuver) יכולים לעזור להחזיר את הגבישים באוזן למקום המתאים.
במקרים מסוימים תרופות אנטי-היסטמיניות או תרופות נגד בחילות עשויות להקל על תסמיני הסחרחורת. במקרים של דלקת, ייתכן שיומלצו אנטיביוטיקה או תרופות אנטי-ויראליות.
כמובן שאם הסחרחורת קשורה למחלות כמו מנייר, יש לטפל בהצטברות הנוזלים באמצעות שינוי תזונה (הפחתת צריכת מלח), תרופות משתנות או טיפולים מתקדמים.
לצד כל זה, גם שתייה מספקת של מים, הימנעות מקפאין ואלכוהול, וכן הימנעות מתנועות חדות ופתאומיות של הראש יכולים לסייע במניעת סחרחורות.
מתי חשוב לפנות למומחה אוזניים?
פנייה אל מומחה אוזניים מומלצת במקרים שבהם הסחרחורות חוזרות על עצמן, מחמירות או מלוות בתסמינים נוספים כמו אובדן שמיעה פתאומי, צפצופים באוזניים, כאבים חזקים באוזניים, הפרעות בשיווי משקל המתמשכות לאורך זמן, ראייה מטושטשת, קושי בדיבור או חולשה בגפיים.
מומחה אוזניים יוכל לבצע בדיקות כמו בדיקת שמיעה, בדיקת שיווי משקל ובדיקות דימות מתקדמות במידת הצורך, כדי לאתר את מקור הבעיה ולהתאים תוכנית טיפול מותאמת.