מהי יציבה נכונה, איך היא משפיעה על ההתפתחות התקינה של ילדים ובני נוער, מהם הסיכונים הבריאותיים ומדוע אבחון מוקדם חשוב כל כך? ד"ר יעקב גרוסמן, מנהל תחום פיזיותרפיה במאוחדת מחוז מרכז, מסביר על חשיבות הנושא שלא נמצא מספיק במודעות
יציבה נכונה היא מרכיב בסיסי בהתפתחות התקינה של ילדים ובני נוער, ומשפיעה באופן מהותי על איכות חייהם ובריאותם בעתיד. ליקויי יציבה שלא מאובחנים ומטופלים בשלב מוקדם עלולים לגרום לסיבוכים בריאותיים, כאבים כרוניים והגבלה תפקודית משמעותית ככל שהילדים מתבגרים. במאמר זה מסביר ד"ר יעקב גרוסמן, מנהל תחום פיזיותרפיה במאוחדת מחוז מרכז, מדוע אבחון מוקדם חשוב כל כך, אילו סימנים צריכים להדליק נורה אדומה, ואיך ניתן לטפל בצורה יעילה ולעיתים אף למנוע את ההחמרה
מהם ליקויי יציבה ומדוע הם כל כך נפוצים?
בין ליקויי היציבה הנפוצים ניתן למצוא עיוותים מבניים בעמוד השדרה כגון עקמת (סקוליוזיס) – סטייה צידית של עמוד השדרה, וקיפוזיס – כיפוף מוגבר, בדרך כלל באזור הגב העליון. מצבים אלו נובעים ממספר גורמי סיכון אפשריים. הספרות המקצועית מצביעה על גורמים גנטיים כמרכיב מרכזי בהתפתחות עיוותים מבניים בעמוד השדרה, כאשר גם סגנון חיים יושבני וחוסר בפעילות גופנית משחקים תפקיד משמעותי. בנוסף, תקופות של גדילה מואצת בגיל ההתבגרות עלולות להחמיר את הליקויים, במיוחד אם אינם מאובחנים ומטופלים בזמן.
מהן ה"נורות האדומות"
ישנם מספר סימנים מחשידים שיכולים להעיד כי הילד סובל מליקויי יציבה ומצביעים על בעיה שחשוב מאד לטפל בה באופן מיידי. סימנים אלו בולטים לעין ולכן הם יכולים להיות מזוהים בקלות על ידי ההורים, אנשי חינוך המלווים את הילד ביום יום ואפילו על ידי הילדים עצמם. סימנים אלו באים לידי ביטוי באופן חיצוני או בתחושות פיזיות לא תקינות והם כוללים:
- חוסר סימטריה בגובה הכתפיים – כתף אחת גבוהה מהשנייה
- אגן לא מאוזן – צד אחד של האגן גבוה או בולט יותר
- נטייה של הגוף לצד אחד – הראש או הגו נראים נוטים לצד
- הליכה לא סימטרית ללא סיבה ברורה
- כאבי גב חוזרים או אי נוחות מתמשכת
הזיהוי המוקדם הוא המפתח להצלחת הטיפול בליקויי יציבה. ככל שהבעיה תטופל בשלבים מוקדמים יותר, כך עולה הסיכוי למנוע סיבוכים ולהביא לתוצאה מיטבית.
אפשרויות הטיפול בליקויי יציבה
הטיפול בליקויי יציבה מותאם לסוג הבעיה ולחומרתה, ומבוצע בשיתוף פעולה בין אנשי מקצועות הרפואה השונים. האבחון הראשוני והמעקב הרפואי נעשים לרוב על ידי אורתופד ילדים ולעיתים נדרש צילום רנטגן כדי להעריך את המצב. לאחר האבחון הפיזיותרפיסט בונה תכנית טיפול מותאמת אישית הכוללת לרוב הדרכה ותרגילים לילד.
אחת הגישות היעילות והמוכרות בעולם הפיזיותרפיה היא שיטת שרוט (Schroth), שפותחה במיוחד לטיפול בעקמת וליקויי יציבה מורכבים. השיטה מתבססת על תרגילי פיזיותרפיה ייחודיים, הכוללים תרגילי נשימה מכוונים, תרגול תיקון תלת ממדי וחיזוק שרירי הליבה והגב התומכים בעמוד השדרה. התרגילים מתבצעים בהדרכה צמודה, וניתנים ליישום בבית באופן עצמאי לאחר למידה ראשונית. מדובר בשיטה מבוססת מחקר, עם ראיות מדעיות התומכות ביעילותה.
במקרים בהם קיימת עקמת משמעותית נעשה שימוש במחוך אורתופדי, שמטרתו לבלום את ההחמרה בעקמת בתקופות הצמיחה הפעילה. הטיפול במחוך דורש שיתוף פעולה צמוד בין הילד, ההורים והצוות המטפל, והוא מלווה לעיתים באתגרים פיזיים ורגשיים לא פשוטים. במצבים חמורים במיוחד בהם העקמת אינה מגיבה לטיפול שמרני, נשקלת אפשרות לניתוח לתיקון העיוות בעמוד השדרה.
החשיבות של פיזיותרפיה בשלב מוקדם
מחקרים מראים בבירור כי התערבות מוקדמת מביאה לתוצאות טובות יותר, ומפחיתה את הצורך בטיפול באמצעות מחוך או התערבות כירורגית בהמשך. הטיפול המוקדם אינו משפיע לטובה רק על היציבה עצמה, אלא גם על הדימוי העצמי, הביטחון העצמי ואיכות החיים הכללית של הילד.
הורים שפוגשים בסימנים המצביעים על ליקויי יציבה אצל ילדיהם, מומלץ לפנות בהקדם לבדיקה מקצועית אצל רופא אורתופד או פיזיותרפיסט. בנוסף, חשוב לעודד את הילדים לעסוק בפעילות גופנית סדירה ומגוונת, ולהקפיד על הרגלי ישיבה נכונים ובריאים בבית הספר ובבית.
אבחון וטיפול מוקדם בליקויי יציבה בילדים ובני נוער הם קריטיים לשמירה על בריאותם ולשיפור איכות חייהם לאורך שנים. מומלץ לפנות לבדיקה אצל אורתופד או פיזיותרפיסט מוסמך, שיוכל להעניק אבחון מדויק והתערבות טיפולית יעילה כבר בשלבים המוקדמים, ובכך לתרום לעתיד בריא יותר של ילדיכם.