מכירים את זה שדווקא בקיץ כשאנו עולים על בגד ים, פתאום שמים לב לתופעה עורית אסתטית מציקה באזור הישבן? מדובר בתופעה שכיחה– אך עם טיפול נכון ואמצעי מניעה פשוטים, אפשר למנוע אותה ואף להפחית שיחזרו בעתיד.
"הופעת פצעונים באזור הישבן היא תופעה נפוצה למדי, והיא עלולה להפריע לא רק אסתטית אלא גם לגרום לאי נוחות של ממש. ברוב המקרים, מדובר בזיהום שטחי של זקיקי שיער – מצב רפואי שנקרא פוליקוליטיס. מדובר בדלקת שמתפתחת כאשר חיידקים, מצליחים לחדור לתוך זקיק השיער ולגרום לדלקת מקומית." מסבירה ד"ר להבית אקרמן, מומחת ברפואת עור.
"בתחילת הדרך, הדלקת נראית כמו פצעון קטן – לעיתים עם ראש לבן או אדום, ולעיתים מלווה בגרד או רגישות. אך אם לא מטפלים בה, המצב עלול להחמיר ולהתפתח למורסות כואבות ואף לזיהומים עמוקים יותר".

מה גורם לפצעונים דווקא שם?
האזור הגלוטאלי – כלומר, הישבן – הוא אחד האזורים החשופים ביותר להתפתחות פוליקוליטיס, מסיבות שונות: חיכוך קבוע: ישיבה ממושכת, בגדים הדוקים או לא נושמים, ושפשוף מתמשך של העור – כל אלה יוצרים סביבה מושלמת להצטברות חיידקים. כמו כן לחות גבוהה: זיעה וחום שנלכדים באזור מגבירים את הסיכון, במיוחד אצל מי שסובלים מהזעת יתר. נוכחות חיידקים טבעית: האזור הסמוך לפי הטבעת מאוכלס באופן טבעי בחיידקים, שחלקם עלולים לחדור לעור ולגרום לזיהום, והסרת שיער: גילוח, שעווה או מריטה יוצרים מיקרו-פצעים, דרכם חיידקים עלולים לחדור לעור ולהצית תגובה דלקתית.
לדברי ד"ר אקרמן, הגישה הטיפולית כוללת שני שלבים מרכזיים – טיפול בזיהום הקיים ומניעת הישנות בעתיד: בשלב האקוטי: אם מדובר בזיהום חמור, יש לשקול טיפול אנטיביוטי בכדורים. במקרים קלים יותר, טיפול מקומי במשחות אנטיביוטיות יכול להספיק.
למניעה:
- הקפידו על רחצה עם סבון אנטיבקטריאלי כשניים עד שלושה פעמים בשבוע.
- שקלו שימוש קבוע בתכשירים כמו אקמניצין פלוס.
- ניתן למרוח משחה אנטיביוטית באזור פי הטבעת (בהנחיית רופא) כדי להפחית את נוכחות החיידקים המקומיים.
- הימנעו מבגדים סינתטיים או הדוקים מדי, השתדלו ללבוש תחתונים נושמים והימנעו מתחתוני חוטיני.
- אם אתם מסירים שיער באזור – עשו זאת בזהירות ובאמצעות שיטות שלא פוצעות את העור.
לסיכום מסבירה ד"ר להבית אקרמן: "יש לקחת בחשבון כי בקרב חלק מהאנשים, התופעה נוטה לחזור ללא סיבה ברורה, ולכן חשוב להיות מודעים לגורמי הסיכון ולנקוט בשגרה תחזוקתית מונעת".
