כללית מחוז חיפה וגליל מערבי משיקה פרויקט ייחודי במרכז לבריאות הילד ביקנעם עמק השלום, המציע ליווי פסיכולוגי מקצועי להורים לילדים עד גיל שנה ולנשים הרות.
הפרויקט 'טיפ טיפה לנפש' נועד לתת מענה מקצועי להורים המתמודדים עם קשיים או משברים סביב ההיריון, הלידה וההורות, מתוך מטרה לבצע התערבות מהירה ומקצועית בתקופה הקריטית של ראשית ההורות ותחילת חיי הילד.
את השירות מובילות שתי פסיכולוגיות קליניות מומחיות –יפעת לוי ומיכל מאירי עזרא העובדות במרפאת בריאות הנפש "אורנים" של כללית ביקנעם. הפרויקט הוא שיתוף פעולה ייחודי בין שלוש מחלקות בכללית: מרכז בריאות הילד, טיפת חלב 'עמק השלום' ושירותי בריאות הנפש אשר חוברו יחדיו למתן מעטפת טיפולית שלמה עבור ההורים והתינוקות.
"השנה הראשונה מהווה חלון זמן קריטי להתערבות", מסבירות הפסיכולוגיות. "בתקופה זו מתקיימת התפתחות אדירה, וחיי הנפש של התינוק מעוצבים במידה רבה על ידי הסביבה והקשר עם הדמויות המטפלות בו. הנוכחות הרגשית של ההורה ומשחק מותאם יוצרים סנכרון חיוני למבנה ההתקשרות של הורה ותינוק, אשר לו השפעה קריטית ומכרעת על ההתפתחות הנפשית בהמשך החיים. התערבות בתקופה זו הינה מניעתית, ויכולה לסייע לאם ולתינוק לפתח התקשרות תקינה".
הצוות המקצועי במרפאה מזהה מגוון סימנים המעידים על הצורך בתמיכה נפשית, כגון: אם/אב עייפים, עצובים או חסרי כוחות, טיפול פיזי מסור אך טכני בתינוק, דאגה גבוהה מהרגיל לבריאות התינוק, קשיי אכילה והאכלה, קשיי התפתחות, תינוק שקט מדי או מרבה לבכות, הזנחה ותקשורת דלה עם התינוק. במקרים אלו, הצוות מציע להורה אפשרות להעברת פרטיו לשירות הפסיכולוגי, בתיאום עמו.
במסגרת הפרויקט מתבצעת התערבות ראשונית של שלושה מפגשים כל אחד בן 50 דקות, עם האם ו/או האב יחד עם התינוק, בהתאם לצורך שנקבע על ידי הפסיכולוגית. במידה ויש צורך בהמשך התערבות, ניתן לקבוע מפגשים נוספים (עד כ-20 מפגשים).
ייחודיות הפרויקט מתבטאת בנגישותו – אין צורך בהפניית רופא, וכל אנשי הצוות במרכז לבריאות הילד יכולים להפנות מטופלים לשירות. המענה ניתן במהירות, ללא עלות, כאשר שיחת תיאום מתקיימת לרוב בהקדם האפשרי. השירות מוענק בתוך טיפת חלב 'עמק השלום', כחלק מהמחויבות של כללית לרווחת ההורים והילדים ולשיפור הבריאות הנפשית כבר מהשלבים הראשונים של החיים.