הפסקת הריון

0
3150
הפסקת הריון

הפסקת הריון יזומה מסיימת כרבע מן ההריונות התקינים, על פי הסטטיסטיקה במדינות המערב. בישראל, השיעור של הפסקת הריון מעט נמוך יותר, אך עדיין עומד סביב ה-20%, וזאת למרות שיעורי פריון גבוהים מעט יותר (בעיקר בגלל מימון מלא של טיפולי פוריות במסגרת סל הבריאות).

גרידה-

קיימות מספר טכניקות גרידה, כאשר המקובלת שבהן היא גרידה בלחץ (בניגוד לגרידה הידנית). מדובר בפרוצדורה בטוחה יחסית, ויעילה למדי. מסיבה זו זוהי טכניקת הפסקת הריון המקובלת ביותר בהריונות מוקדמים, בייחוד בטרימסטר הראשון (עד לשבוע 12-14 למעשה).

למרות זאת, כמו כל טכניקה חודרנית, גרידה אינה חפה מתופעות לוואי. גרידה חלקית (שתאפשר המשך התפחות חלקית של ההריון ויכולה לדרוש השלמה באמצעות גרידה נוספת או ניתוח) ובמקרים נדירים פציעה של צוואר הרחם הם רק חלק מן הסיבוכים האפשריים גם כאשר הפרוצדורה מתבצעת על ידי גניקולוגים מנוסים.

הפסקת הריון כימית-

מגוון תכשירים כימיים פותחו כדי לאפשר הפסקת הריון בלא צורך בהשריית לידה או פרוצדורות ניתוחיות. הרעיון מאחורי כל הטכניקות הללו מבוסס למעשה על אותם העקרונות שמאחורי מרביתם של טיפולי פוריות- ההריון זקוק ל"נוף הורמונלי" מסויים כדי לשמור על רירית הרחם, צוואר הרחם ושאר המערכות הפיזיולוגיות של האם והעובר. ברגע שמשנים בצורה משמעותית את ה"נוף" הזה, מביאים להפסקת ההריון.

הטיפולים הנפוצים ביותר הם סותרי ההורמון פרוגסטרון. תרופות כמו פוסטינור ואחרות מבוססות בדיוק על העקרון הזה.

להפסקת הריון כימית מספר לא מבוטל של חסרונות:

  1. מדובר בהתערבות דראסטית בפיזיולוגיה התקינה, שלא פחות מסוכנת (ולמעשה פעמים רבות טומנת בחובה תופעות לוואי רבות יותר) מאשר הפסקת הריון כירורגית או "גרידה". גניקולוגים מדגישים כי למרות שחלק מן התכשירים הללו נמכרים בלא מרשם, בשום פנים ואופן לא מדובר בטכניקה לגיטימית לבקרת ילודה- אין זהו אמצעי מניעה מומלץ!!! רק כדוגמא- גלולה אחת של פוסטינור דומה למעשה מבחינת המינון לנטילה של חבילת גלולות חודשית למניעת הריון בבת אחת- על שלל תופעות הלוואי של טיפול זה!
  2. הפסקת הריון כימית אינה יעילה בכל שלבי ההריון, ולמעשה מרבית הטכניקות אינן יעילות כלל אחרי השבוע השישי להפריה. במועד כה מוקדם במהלך ההריון בדרך כלל אין תסמינים רבים להריון, ובמקרה של נשים הסובלות מאי סדירות בוסת- ישנו סיכוי גבוהה שעד שתהיה מודעת להריון, "חלון ההזדמנויות" לביצוע הפסקת הריון כימית כבר עבר.

השריית לידה והפסקת הריון ניתוחית-

בשלבים מתקדמים יותר של ההריון, החל מאמצע הטרימסטר השני (ובוודאי לאחר השבוע ה-24, בו העובר מוגדר כבר כ"בר חיות"), הפסקת הריון היא עניין הרבה יותר מסובך, הן מן הבחינה החוקית (דורש אישור של ועדת על), הן מן הבחינה הנפשית (לאם ולמשפחה) והן מן הבחינה הטכנית (מן הפרספקטיבה של גניקולוגים). בדרך כלל הטכניקות המקובלות הן הרג תוך רחמי של העובר ולאחר מכן השריית לידה או ילוד באמצעות ניתוח קיסרי.

גניקולוגים בישראל מורשים לבצע הפסקת הריון יזומה אך ורק בעקבות החלטה של ועדה להפסקת הריון (ובשבועות ההריון המתקדמים, מעל לשבוע 24, דרושה וועדת על). הפסקת הריון מאושרת בדרך כלל על בסיס אחד מן המצבים הבאים: הריון מחוץ למסגרת הנישואין, מוגבלות סוציאו-אקונומית או בעיה רפואית אצל האמא או העובר.