ניתוח רשתית

0
172
קרדיט - Pixabay

העיניים שלנו הן הכלי היעיל ביותר שלנו, והן אלו ששומרות עלינו מפני תאונות, מאפשרות לנו לתמרן במציאות היומיומית, לעבוד, לאכול, להתנייד בקלות ועוד. אין ספק כי מדובר באחד האיברים הרגישים ביותר, שפגיעה ולו הקטנה ביותר באחד מחלקי העין, פוגעת משמעותית גם בתפקוד שלנו.

רובנו לוקחים כמובן מאליו את תפקוד העיניים שלנו אבל הלכה למעשה מדובר באיבר חכם מאד. העיניים שלנו מורכבות מכמה שכבות וחלקים שונים כאשר כל אחד מהחלקים הללו אחרי על היבט אחר של הראייה ולכל חלק אחריות מהותית על התפקוד של הראייה שלנו.

ניתוח רשתית

ניתוח רשתית או ויטרקטומי, מיועד למקרים שבהם מתפתחת לקות ראייה הנובעת מפגיעה ברשתית. הרשתית היא זו המצויה בדופן האחורי ולא ניתן לראות אותה בעין בלתי מזוינת. תפקידה העיקרי הינו העברת האימג'ים שנקלטים בעין אל עצבי הראייה באמצעות אותות חשמליים.

מתי צריך ניתוח רשתית?

ישנם מספר מקרים בהם יש צורך בניתוח רשתית: האחד הוא במקרה של קרע כלשהו ברשתית המוביל לפגיעה בראייה. התסמינים הם לרוב ראייה מטושטשת, כאבים או גירודים המקשים על התפקוד של האדם ובהיעדר טיפול מתאים או התייחסות בהקדם האפשרי, הראייה של האדם תמשיך ותתדרדר.

מקרים נוספים בהם יש צורך בניתוח רשתית כוללים את קיומו של קרום ברשתית העין או דימום בזגוגית, כאשר במקרים אלו ניתוח הרשתית כולל את הוצאת הנוזל המצוי בזגוגית העין באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. הניתוח מתקיים ללא תפרים ובהרדמה מקומית לזמן קצוב.

במקרים אחרים נוצר קרע מקולרי. קרע מקולרי הוא למעשה מעין חור הנוצר במרכזה של הרשתית ושמו נלקח מאופי התופעה – מקולה, היא מרכז הראייה. הקרום מתפתח על גבי החור ויוצר הפרעות קיצוניות בראייה ואילו הממברנה, אותו קרום גורמת להתעבות שכבות הרשתית והתעוותות שלהן.

במקרים בהם הממברנה הולכת וגדלה, היא מביאה לירידה הדרגתית ומתמשכת בחדות הראייה, מעוותת את התמונה וגורמת לקשיים מהותיים בראייה הטבעית.

דימום בזגוגית יכול גם הוא, בהיעדר טיפול מתאים, להצריך ניתוח רשתית ולרוב נובע מסיבות שגורות כגון ניוון במרכז הראייה, חבלות בעיניים, סיבוכים הנובעים מסוכרת ועוד.

ניתוח רשתית מתקיים בהרדמה מקומית באמצעות ניקוז ג'ל הזגוגית. מכשור טכנולוגי הכולל מחטים זעירות מאפשר פתיחה של פתחים קטנים לצורך ניקוז הג'ל ושאיבתו. הודות לטכנולוגיות המתקדמות, אין צורך בתפרים ומדובר בניתוח פשוט יחסית.

עם זאת, ישנה חשיבות בלתי מבוטלת לבחירה נכונה של מנתח, כך שבמקרים בהם אתם חוששים לבריאותכם ואינכם מסתמכים על המנתח המקומי, חשוב לברר את הניסיון שלו ואת העבר הניתוחי. הניתוח נמשך כשעה לכל היותר ועם זאת במקרים שבהם יש סיבוכים הניתוח עלול להימשך זמן נוסף.

גם ההחלמה מהניתוח היא מזערית וברוב המקרים ניתן יהיה לשוב לתפקוד מלא שעות מעטות לאחר עריכת הניתוח, לכל היותר יהיה צורך במנוחה קלה.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here