מזג האוויר מהווה גורם משפיע על מצבנו הרפואי בהיבטים שונים. עבור הסובלים ממיגרנה, חום הקיץ ומאפייני העונה עשויים להוות גורם מזרז להתקפים , ולשיבוש חייהם של הסובלים מהמחלה. ד"ר עובד דניאל, מנהל המרפאה לכאב ראש ופנים בבי"ח איכילוב מסביר מהם הטריגרים, מהן דרכי ההתמודדות, ומדוע אסור לראות זאת כגזירת גורל
עבור רובנו עונת הקיץ היא עונה מדהימה – היום מתארך, אור ושמש, בילויים, ים, גלידה וחופשות. אבל עבור כ- 1 מתוך 7 אנשים ברחבי העולם שסובלים ממיגרנה, חודשי הקיץ עלולים להיות דווקא תקופה של סבל ו"בילוי" בחדרים חשוכים עם עיניים עצומות כהתגוננות מאור השמש. רבים מחולי המיגרנה מדווחים על עלייה בתדירות ובעוצמת התקפי הכאב. מהם הטריגרים בחודשי הקיץ שעלולים להחמיר מיגרנה, וכיצד אפשר להתגונן מפניהם? ד"ר עובד דניאל, מומחה לנוירולוגיה, מסביר.
מהי מיגרנה
על פי ההערכות, במדינת ישראל ישנם למעלה ממיליון אנשים הסובלים ממיגרנה, והיא נפוצה פי 3 יותר בקרב נשים. אנשים הסובלים מהתקפי מיגרנה תכופים סובלים מפגיעה תפקודית ומפגיעה משמעותית באיכות חייהם. מיגרנה מדורגת על פי ארגון הבריאות העולמי כמחלה השנייה בשכיחותה מבין כל המחלות, הגורמת להגבלה תפקודית.
המיגרנה מתאפיינת בהתקפים של כאבי ראש, לרוב חד-צדדיים אבל לא בהכרח, בדרגה בינונית-קשה, הנמשכים בין ארבע שעות ל- 72 שעות, מחמירים במאמץ, ומלווים בבחילה ו/או בהקאה, או אי סבילות לאור ולרעש. האבחנה עדיין קלינית ואין בידינו סמן ביולוגי אבחנתי.
השכיחות של מיגרנה באוכלוסייה הכללית היא כ-15%, ומתוכם כ- 20% סובלים ממיגרנה עם אאורה. אאורה מופיעה באופן טיפוסי לפני כאבי הראש, נמשכת כ- 20-30 דקות בממוצע, ומתבטאת לרוב כהפרעה בשדה הראייה (כמו הופעת אורות מהבהבים או משוננים, או נקודות של עיוורון בשדה הראייה), הפרעת תחושה בפלג גוף, או קושי בדיבור.
מה גורם למיגרנה בקיץ
ההערכות הן שמתוך למעלה ממיליון אנשים הסובלים ממיגרנה בישראל, כ-200,000 אנשים שסובלים ממיגרנה כרונית. מיגרנה נגרמת כתוצאה מהיווצרות של דלקת בקצות העצבים של כלי הדם של קרומי המוח, ויש תורשתיות מובהקת, קרי סיכוי גבוה שלאנשים שסובלים ממיגרנה יש הורה אחד או שניים הסובלים גם ממיגרנה, אולם ישנם שלל טריגרים (גורמים מעוררים) שעלולים להוות זרזים להתפתחות התקף– שינויים הורמונליים, סוגי מזון מסוימים, לחץ נפשי, חסך שינה ועוד. חודשי הקיץ מביאים איתם כמה מהטריגרים הבולטים ביותר.
במחקר שנעשה ב 2024 , 49% מהמשתתפים דיווחו כי מזג האוויר הוא טריגר להתקפי המיגרנה שלהם. עלייה של 26.5% בלחות יחסית הייתה קשורה לעלייה של 28% בסבירות להתקפי מיגרנה, במיוחד במהלך החודשים החמים מאפריל עד ספטמבר.
שעון הקיץ משבש את השינה – שינה לא סדירה היא אחד הטריגרים השכיחים והידועים להתקפי מיגרנה. המעבר לשעון קיץ – גם אם מדובר רק בשעה אחת – עלול לשבש את השעון הביולוגי של הגוף ולהשפיע על איכות השינה. מחקר שבחן את השפעת המעבר לשעון קיץ וחורף על תדירות התקפי מיגרנה, מצא כי בשבוע שלאחר המעבר לשעון קיץ, חלה עלייה של 6.4% בתדירות ההתקפים, בעוד שבשבוע שלאחר המעבר לשעון חורף חלה ירידה של 5.5% בתדירות ההתקפים. הממצאים מצביעים על כך שהמעבר לשעון קיץ עלול לשבש את הסנכרון בין השעון הביולוגי לשעון החברתי, מה שעשוי להוביל לעלייה בהתקפי מיגרנה.
חום כבד והתייבשות – מחקר אחר שנעשה ב 2009 מצא שעלייה של 5 מעלות צלזיוס בטמפרטורה מעלה את הסיכון להתקף מיגרנה בכ-7.5%. בנוסף, התייבשות – תופעה נפוצה בקיץ – מהווה גורם משמעותי נוסף. שתייה לא מספקת מפחיתה את נפח הדם, משבשת תהליכים פיזיולוגיים ומגבירה את רגישות מערכת העצבים. מחקרים מצאו כי שתייה מספקת יכולה להפחית את תדירות ההתקפים באופן ניכר.
שינויים בשגרה וחשיפה מוגברת לאור יום – הקיץ מלווה לא פעם בשינויים בשגרה: חופשות, נסיעות, שעות שינה משתנות וארוחות בזמנים שונים – כל אלה עלולים לשבש את המקצב הביולוגי של הגוף ולתרום להופעת מיגרנה. גם החשיפה הארוכה יותר לאור שמש בקיץ משפיעה: אנשים עם מיגרנה נוטים לרגישות גבוהה יותר לאור, והימשכות האור ביום מקשה על הפרשת המלטונין, אותו הורמון שמשפיע על השינה ועל סף הכאב.
שינויים בלחץ הברומטרי – תופעה פחות מדוברת אך בהחלט מורגשת בקיץ היא השינויים בלחץ הברומטרי (לחץ האוויר). ירידה חדה בלחץ האוויר, עשויה לגרום לשינויים בלחץ הנוזל בתוך הגולגולת ולהוות טריגר עבור חלק מהסובלים ממיגרנה. חשוב לציין שלא כל חולה מיגרנה יושפע משינוי בלחץ הברומטרי, אך מדובר בגורם שיש לו בסיס מדעי.
עלייה בזיהום האוויר עקב אירועים כמו שריפות – לצערנו בשבועיים האחרונים חווינו שריפות הנגרמות עקב מזג אוויר קיצוני. ידוע כי הסיכון לשריפות גובר גם במהלך חודשי הקיץ והתוצאה של עשן וזיהום אוויר כבד מהווה טריגר נוסף למיגרנה. חלקיקים זעירים בגודל של פחות מ-2.5 מיקרון (PM2.5), שנפלטים בכמות רבה משריפות, חודרים בקלות לריאות ויכולים להשפיע גם על מערכת העצבים המרכזית.
לשלוט במה שניתן לשליטה
ברור לכולנו שאי אפשר לשנות את מזג האוויר או את העובדה שהשמש שוקעת מאוחר יותר – אבל בהחלט אפשר לנקוט צעדים פשוטים כדי להפחית את הסיכון להתקפי מיגרנה:
- שמירה על שגרת שינה עקבית – גם בחופשות.
- שתייה מרובה – היעד הוא לפחות 2 ליטר ביום.
- הקפדה על שגרת תזונה קבועה
- הגנה מפני השמש – כובע, משקפי שמש ושהייה בצל ככל האפשר.
- תכנון מוקדם – נסו להימנע מחשיפה לשינויים קיצוניים בטמפרטורה או בלחץ.
אם אתם סובלים ממיגרנה ותופעות הקיץ מגבירות את ההתקפים, חשוב לדעת כי קיים היום מגוון רחב של טיפולים, חלקם חדשניים וייעודיים לטיפול במיגרנה, שמטרתם להקל ואף לעצור את הכאב בזמן ההתקף. מדובר בטיפולים יעילים ומהירים ועם מיעוט תופעות לוואי – ובכך יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים. מעבר לכך קיימים גם טיפולים מניעתיים כך שניתן כיום בכלל למנוע מראש את הסבל החל מהפחתת תדירות ההתקפים ועד למצב של חיים ללא מיגרנה.
אין ספק שמיגרנה בקיץ היא אתגר, אך היא לא גזירת גורל. כדאי לדעת שחלק מהטיפולים אף מונגשים בסל התרופות או בביטוחים המשלימים. עם מודעות, היערכות נכונה והתייעצות עם הרופא המטפל או הנוירולוג לגבי טיפול תרופתי נכון – אקוטי או מניעתי, גם העונה החמה יכולה להפוך לנעימה יותר – ובראש שקט.