איך להציל ילד מחנק ממזון ומאילו מזונות כדאי להימנע בגילאים צעירים? כל מה שצריך לדעת כדי להבטיח את בטיחותו של ילדכם

0
90
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

חנק ממזון הוא אחד מהמצבים המבהילים ביותר שיכולים לקרות לכל הורה, במיוחד כשמדובר בילדים צעירים. על פי נתונים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן ,(CDC) ילדים עד גיל 5 נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה, שכן רפלקס ההקאה שלהם עדיין לא בוגר דיו, ודרכי הנשימה שלהם צרות יותר. חפצים קטנים, פיצוחים, סוכריות קשות או אפילו חלקי פירות – כל אלו עלולים להוביל לחסימתם של דרכי הנשימה ולסיכון חיים. ד"ר רונית רז, רופאת ילדים במרפאת רמת גן במאוחדת, מסבירה כיצד לזהות את הסימנים הראשונים לחנק ממזון, מה לעשות במקרה של השתנקות, ואילו צעדים חשוב לנקוט כדי למנוע את המצב מראש

רפלקס ההקאה בגיל צעיר אינו בוגר דיו כדי להבטיח הגנה מלאה מפני חנק. "הרפלקס מיועד להתריע ולהפחית את הסיכון לחדירת גופים זרים לדרכי הנשימה, אך בגילאים צעירים הוא פחות אפקטיבי," אומרת ד"ר רונית רז, רופאת ילדים במרפאת רמת גן במאוחדת. "בגילאים אלו, דרכי הנשימה של הילד צרות יותר ויכולת ההגנה עלולה להיות מוגבלת". ילדים צעירים מגלים את העולם דרך הפה, מה שמגביר את הסיכון שהם יכניסו לפה חפצים שעלולים לחסום את דרכי הנשימה. לכן, חשוב להקפיד במיוחד על אכילת מזון וצורת משחק שמתאימה לגיל הילד.

ד"ר רז מסבירה כי עד גיל חמש יש להימנע מהמזונות הבאים: פיצוחים, פופקורן, סוכריות קשות, פירות עם גלעין, ואף צעצועים קטנים שיכולים להיכנס לפה ולחסום את דרכי הנשימה. "כל אלה עלולים להיתקע בגרון ולחסום את דרכי הנשימה בצורה מסוכנת," היא מסבירה.

נוסף על כך, היא מדגישה את חשיבות החיתוך הנכון של מזון לילדים. "נקניקיות, ענבים, ועגבניות שרי צריכים להיחתך לאורך, אכילה של מזונות אלו בשלמותם עלולה לחסום את קנה הנשימה של הילד. זה כולל גם פירות יבשים שדורשים טיפול מיוחד ויש להסיר את הגלעין לפני שנותנים לתינוקות וילדים קטנים. שימו לב במיוחד לבלוני גומי  שמסוכנים מאוד לילדים. אם חלילה ילד בולע או נחנק מבלון גומי, תהליך החילוץ עשוי להיות קשה ומסובך". על כן יש להקפיד להאכיל ילדים קטנים רק בישיבה מסודרת ובהשגחה מלאה לאורך כל הארוחה.

סימני השתנקות כוללים רעש שיעול פתאומי, הכחלה, האדמה, מאמץ בנשימה או רעשנות בנשימה, וחשוב להקפיד להיות ערניים במיוחד כשהסימנים מופיעים בזמן אכילה. "כל אחד מהם עשוי להופיע באופן פתאומי או בזמן אכילה," אומרת ד"ר רז. במקרה של אירוע השתנקות, חשוב לפעול בצורה נכונה ומידית. "התחילו בתפיחות על הגב בין השכמות, בתינוק קטן יש להפוך על הבטן, להניח על הזרוע, באופן שהראש נמוך מהגוף, אצבעותינו תומכות בלסת, ואז לתפוח חמש פעמים בין השכמות" היא מסבירה. "אם אין שיפור, יש לבצע את השיטה המוכרת של היימליך – לחיצות מהירות על הבטן העליונה לכיוון מעלה. חשוב מאוד לקרוא במקביל לעזרה מהר ככל הניתן".

ד"ר רז מציינת גם את הסכנות הטמונות בניסיונות לא נכונים להוציא גוף זר מהפה "כדאי להיזהר עם ניסיונות להוציא את הגוף הזר מהפה, לא לפצוע, לא להכניס אותו עמוק יותר". אם הילד לא מגיב, כחול או במצוקה נשימתית, יש לפנות מיידית לבית חולים דרך אמבולנס, המצבים הללו עלולים להיות מסוכנים מאוד, והזמן הוא גורם קריטי."

גם אם הילד נראה רגוע אחרי השתנקות, ד"ר רז ממליצה לפנות לבדיקה רפואית. "צילום חזה תקין לא תמיד שולל את נוכחותו של גוף זר בדרכי הנשימה", היא מסבירה. "גוף זר שנמצא עמוק יותר בריאה עלול לגרום לדלקות ריאה חוזרות ונזק כרוני, ולכן תמיד יש לפנות לבדיקה רפואית אם יש ספק. הכי חשוב לדעת לפעול בצורה רגועה ומהירה. אל תהססו לקרוא לעזרה רפואית במקרים של ספק. הידע הנכון וההכנה מראש יכולים להציל חיים'", מסכמת ד"ר רז.

ד"ר רונית רז היא רופאת ילדים במרפאת רמת גן בקופ"ח מאוחדת