חג הפסח מביא עמו אווירה חגיגית, ארוחות משפחתיות עשירות וימי מנוחה שמשנים את שגרת היומיום. בעוד שהמסורת והחגיגות מהוות חלק חשוב מהחוויה, חשוב לזכור שניתן ליהנות מהחג תוך שמירה על בריאותנו ורווחתנו הגופנית. האביב כבר כאן, הטבע מתחדש, ובדיוק כמו הטבע – גם אנחנו יכולים לבחור בהתחדשות ובאיזון.

מאת נגה פרסמן טל – דיאטנית קלינית ומנחת סדנאות תזונה ודיאטה בכללית מחוז חיפה וגליל מערבי
הצבת יעדים בריאים
כל שינוי מתחיל בהצבת מטרות ריאליות וברות יישום. במקום לקבוע יעדים קיצוניים כמו "לא אטעם אף מתוק בחג", מומלץ להציב מטרות כמו "אשמור על תחושת קלילות ואנרגיה גם בסוף ארוחת החג" או "אקפיד על איזון תזונתי גם בתקופת החג".
צלחת בריאה בחג
איזון תזונתי: בכל ארוחה, כולל ארוחת החג המיוחדת, שאפו לחלוקה מאוזנת בצלחת: כשליש פחמימות, כשליש חלבונים וכשליש ירקות. מבנה זה מסייע לשמירה על תחושת שובע לאורך זמן ומונע את תחושת הכבדות והעייפות שמגיעה אחרי ארוחות עמוסות.
תכנון מראש: כשהשולחן עמוס במגוון מאכלים, קל להיסחף ולטעום מהכל. מומלץ לתכנן מראש ולהחליט על בחירות מושכלות – מנת חלבון אחת (בשר או דג), מנת פחמימות אחת (אורז או תפוחי אדמה) והרבה ירקות וסלטים. בחרו במאכלים הייחודיים והמיוחדים לחג, כך תיהנו מחוויה קולינרית משמעותית.
הקשבה לגוף – מדד הרעב והשובע:
פיתוח מודעות לתחושות הרעב והשובע הוא כלי יעיל לשמירה על בריאות מיטבית. רבים מאיתנו מתקשים לסיים ארוחה בנקודת השובע האופטימלית, ובמקום זאת אוכלים עד לתחושת מלאות מוגזמת.
דמיינו לעצמכם סקאלה של שובע:
- בקצה אחד: "לא שבעתי מספיק"
- במרכז: "שובע נעים"
- בהמשך: "אכלתי קצת יותר מדי"
- בקצה השני: "תחושת כבדות" או "צריך לפתוח כפתור"
המטרה היא לסיים את הארוחה בנקודת "השובע הנעים". גם אם לא הצלחתם בארוחה אחת, נסו שוב בארוחה הבאה. עם תרגול, תפתחו מודעות גבוהה יותר לאיתותי הגוף.
אכילה חברתית – אתגר ופתרונות
מחקרים מראים שבסביבה חברתית אנו נוטים לאכול יותר. לעתים זה קורה באופן לא מודע, ולעתים בשל לחץ חברתי או מחשבות כמו "כולם אוכלים, אז גם לי מגיע".
כיצד להתמודד?
- אכלו לפי תחושות הגוף ולא לפי העיניים
- בדקו לפני הארוחה את רמת הרעב שלכם
- זהו מראש אילו מאכלים חשובים לכם במיוחד
- היו אסרטיביים כשצריך – מותר להגיד "לא תודה"
- הודו למארחים בכנות: "המנה הייתה כל כך טעימה שכבר שבעתי, תודה רבה"
עצות למארחים
גם כמארחים אפשר לתרום לבריאות האורחים. אין צורך להעמיס את השולחן במגוון עצום של מנות:
- הכינו מנת בשר או עוף אחת, ומנת דג לכל היותר
- בחרו שתי תוספות פחמימה בלבד, למשל אורז ותפוחי אדמה
- הציעו מבחר סלטים עם רטבים פשוטים וטריים
- הגישו קינוח אחד או שניים מיוחדים
- את הזמן שנחסך במטבח, נצלו לפעילות גופנית משפחתית כמו הליכה נעימה
מאכלי החג – בריאים יותר
חג הפסח מאופיין במאכלים עשירים באנרגיה. מצה אחת מכילה ערך תזונתי דומה לשתי פרוסות לחם, אך היא דלה יחסית בסיבים תזונתיים, מה שמפחית את תחושת השובע. לחמניות הפסח דחוסות יותר (ללא שמרים), קניידלך מוסיפים פחמימות למרק, ורבים מקינוחי החג עשירים בשומנים.
פתרונות מעשיים:
- בחרו מצות או פריכיות אורז עשירות בסיבים תזונתיים – הן מסייעות גם בהסדרת מערכת העיכול
- הגדילו את מנת הירקות והחלבונים בארוחה ליצירת תחושת שובע
- מצברייט (מצה מטוגנת) – הגבילו לבוקר החג בלבד
- קניידלך – הכינו בגודל קטן והגבילו לשניים במרק
- ממתקי פסח – קנו בכמות קטנה או הכינו קינוחים מבוססי פירות טריים
לסיכום
חג הפסח יכול להיות הזדמנות מצוינת לחגוג לא רק את החירות ההיסטורית, אלא גם את החופש לבחור בריאות. עם תכנון נכון, מודעות והקשבה לגוף, אפשר ליהנות מכל טעמי החג תוך שמירה על תחושת חיוניות ואנרגיה. חג שמח ובריא!