ד"ר ולרי פיכמן, מנהל המחלקה לרפואת משפחה ומנהל תחום רפואת ראשונית במחוז דרום במאוחדת, מסביר מהם הסימנים למכת חום, איך תדעו שמדובר במכת חום קשה שמצריכה פנייה מיידית לטיפול רפואי, מי עלול להיות בסכנת חיים בשל מכת חום ומה נדרש לשהייה ממושכת בטוחה בשמש
חום כבד מביא עימו סכנות שונות, ביניהן חשש מהתייבשות שעלולה להתדרדר לכדי סכנת חיים ממשית. בעקבות גל חום כבד שצפוי להגיע בימים הקרובים לישראל ולהימשך כשבוע, ד"ר ולרי פיכמן, מנהל המחלקה לרפואת משפחה ורופא משפחה מחוזי של מחוז דרום בקופת חולים מאוחדת, מסביר מתי קיים חשש למכת חום, כיצד היא באה לידי ביטוי אצל ילדים ומבוגרים ואיך ניתן למנוע אותה.
סימנים לכוויית שמש חמורה
"יש כמה רמות של מכת חום – קלה, בינונית ומסכנת חיים", מסביר ד"ר ולרי פיכמן, "מכת חום קלה, תתבטא בכאבי ראש חזקים, ללא חום גבוה והטיפול בה יהיה באמצעות שתייה מרובה על מנת להחזיר את כל הנוזלים שאבדו לגוף. מכת חום בינונית תגרום לחום גבוה ומכת חום קשה עלולה להביא לערפול הכרה או עילפון, לכן חשוב במקרים כאלה לדאוג לפנות את האדם במיידי לקבלת טיפול רפואי בבית חולים, שם הוא יקבל נוזלים וידאגו לאזן את המלחים שלו בדם. כמו כן, במקרים של הופעת סימני התייבשות כגון חום גבוה, עייפות קיצונית, בלבול, הקאות או יובש בפה וכוויות חמורות מהשמש, חשוב לא להסס ולפנות בהקדם למוקד לרפואה הדחופה".
"כי כוויית שמש מתבטאת בעור אדום, חם וכואב, רגישות למגע וגירוד, עם מעט שלפוחיות קטנות או ללא שלפוחיות, הניתנת לטיפול בבית באמצעות קירור האזור, מריחת קרמי אלוורה, שתייה מרובה ומנוחה", מציין ד"ר פיכמן, "לעומת זאת, במקרה של כוויית שמש חמורה המתאפיינת בשלפוחיות רבות או גדולות, כאב חזק, נפיחות חמורה או התפשטות האודם – נדרש טיפול רפואי מיידי. בכל מקרה של ספק, במיוחד אצל ילדים, קשישים או חולים כרוניים – יש לפנות מיד למוקד לרפואה דחופה".
סכנה לבני 70 ומעלה עם מחלות רקע
"למבוגרים ולילדים בריאים, שהייה ממושכת בשמש חזקה לא תגרום בהכרח למכת חום", מדגיש ד"ר פיכמן, "מעבר לכך גם במקרה של מכת חום לגוף בריא יש יכולת להתאושש באופן פשוט יחסית. לעומת זאת, בני 70 ומעלה עם מחלות רקע של לב או ריאות, הנוטלים תרופות בקביעות, עלולים לסבול ממכת חום גם לאחר שהות של חצי שעה בלבד בשמש קופחת, ללא הגנה ומבלי לשתות מספיק נוזלים, והסיכוי שלהם לסיבוכים בריאותיים כתוצאה מכך היא גבוהה מאוד. מכת חום קשה בקרב בני 70 ומעלה עלולה לגרום לפרכוסים ואף לסכנת חיים".
"הדרך למנוע מכת חום היא לשתות הרבה מים, כשהכמות המומלצת בימי שרב היא בין שניים לשלושה ליטרים ליום לאדם מבוגר", מבהיר ד"ר פיכמן. "מעבר לכך, חשוב מאוד להקפיד בבריכה ובחוף הים וגם בטיולים בטבע או בכל חשיפה ממושכת אחרת לשמש, למרוח קרם הגנה בעל מקדם של SPF 30 לפחות מדי שעתיים, ובעיקר לאחר הכניסה למים. חשוב לחבוש כובע רחב שוליים, להרכיב משקפי שמש איכותיים, ללבוש בגדים ארוכים ובהירים, ולשהות בצל ככל שניתן – במיוחד בין השעות 10:00 ל-16:00 בהן קרינת השמש היא החזקה והמזיקה ביותר".