מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "רוב הסיגריות האלקטרוניות הללו נמכרות בישראל בטעמים מתוקים במטרה להגדיל את המשיכה של ילדים ובני נוער"
בשנים האחרונות נרשמת עלייה חדה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות. בקרב צעירים, מכשירים אלה נפוצים אף יותר מסיגריות אלקטרוניות רב-פעמיות. מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קליפורניה ועסק ברמת המתכות הרעילות במכשירים החד-פעמיים, מעלה חשש כבד. על פי המחקר, אדי הסיגריות האלקטרוניות עלולים להכיל מתכות כבדות ומסוכנות, בהן עופרת, ניקל ואנטימון. חשיפה למתכות אלו ידועה כמסוכנת במיוחד לילדים ובני נוער, בעיקר בשל רגישותם הגבוהה להשפעות נוירוטוקסיות (השפעה רעילה על מערכת העצבים).
במסגרת המחקר נאספו שבעה דגמים של סיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות, מתוצרת שלוש חברות פופולריות שונות. החוקרים בדקו את הנוזלים בהם טרם השימוש, ולאחר מכן הפעילו את המכשירים (חימום הנוזל), ביצעו בין 500 ל-1,500 שאיפות, ואספו את האדים לניתוח כימי. בנוסף, פורקו המכשירים כדי לזהות את מקורות המתכות, כולל סגסוגות מתכתיות ברכיבים הפנימיים.
הממצאים הראו שכבר לפני החימום נמצאו בנוזל המקורי של חלק מהמכשירים רמות גבוהות של עופרת ואנטימון. במהלך הפעלת המכשיר, וככל שמספר השאיפות גדל, עלו רמות המתכות שבאדים, כמו ניקל, כרום ואנטימון, ואילו רמות של עופרת, נחושת ואבץ היו גבוהות כבר בתחילת השימוש. בסך הכול, רמות המתכות באדים של מרבית הסיגריות האלקטרוניות החד-פעמיות היו גבוהות משמעותית מאלו שבסיגריות אלקטרוניות רב-פעמיות או בסיגריות רגילות. באחד המכשירים אף נמצאה כמות עופרת שוות ערך ב-200 השאיפות הראשונות לעישון של 19 חפיסות סיגריות רגילות ביום אחד!
ניתוח רמת המתכות הראה כי ברבים מהמכשירים החד-פעמיים רמות הניקל והעופרת עברו את סף הסיכון למחלות שאינן סרטניות, ובחלקם אף נמצאו רמות של אנטימון וניקל הנחשבות כמגבירות את הסיכון לסרטן.
בעקבות המחקר החדש, אמר משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, כי: "תופעת השימוש בסיגריות אלקטרוניות חד פעמיות מאוד מדאיגה אותנו ותוצאות המחקר חושפות אמת מדעית מטרידה לגבי החשיפה למתכות רעילות ומסרטנות. רוב הסיגריות האלקטרוניות הללו נמכרות בישראל בטעמים מתוקים כמו אבטיח, תפוחים ודובוני גומי במטרה להגדיל את המשיכה של ילדים ובני נוער. מדובר במניפולציה של חברות הטבק לצמצם לאפס את התפיסה של פוטנציאל הנזק. יש לאסור במיידי על השימוש בטעמים במוצרי עישון בישראל במטרה להגן על הילדים ובני הנוער."
לסיכום הדגישו עורכי המחקר החדש כי מקור המתכות הוא גם ברכיבי הנוזל וגם ברכיבי המתכת הפנימיים שמחלחלים לנוזל ולאדים במהלך השימוש ואף הצביעו על סכנה ממשית לבריאות המשתמשים, במיוחד לבני נוער, וכי נדרש צורך הדחוף בפיקוח, רגולציה ואכיפה מחמירה על ייצור, שיווק ושימוש בסיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות. המחקר פורסם בכתב העת המדעי ACS Central Science ב-25 ביוני 2025, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר באנגלית לחצו כאן.
יצוין כי בימים אלו נידונה בוועדת הכלכלה של הכנסת, הצעת חוק חדשה לאיסור מכירת מוצרי עישון בטעמים וריחות בישראל. באגודה למלחמה בסרטן תומכים בחוק ומדגישים כי הוא חייב לכלול את כלל מוצרי העישון לרבות נרגילות, טבק למקטרת ולא רק סיגריות אלקטרוניות. שכן אסור להשאיר פרצות בחוק, ילדים ישראלים מגיעים ויגיעו גם לנרגילות וטבק למקטרת אם הטעמים והריחות המתוקים יישארו בהם. לרבות בני נוער וצעירים מהחברה הערבית.
יודגש כי השימוש במוצרי עישון מתחיל ומשתרש בעיקר במהלך גיל ההתבגרות. מדובר בגיל פגיע להתחלת עישון, כאשר "רק התנסות" הופכת בקרב בני נוער להתמכרות. עד גיל 25 המוח עדיין מתפתח. בכל פעם שנוצר זיכרון חדש או נלמדת מיומנות חדשה, נבנות סינפסות (קשרים בין תאי מוח) חזקות יותר. מוחם של הצעירים בונה סינפסות מהר יותר ממוח מבוגר. מכיוון שהתמכרות היא למעשה למידה, מתבגרים יכולים להתמכר בקלות רבה יותר ממבוגרים.
על פי מחקרים מדעיים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן, סיגריות אלקטרוניות גורמות לתסמינים כמו שיעול, הקאות, סיכון לאסתמה, לחץ דם גבוה, התקפי לב, כמו גם נזקים להתפתחות המוח בבני נוער וצעירים, המובילים לבעיות קשב, בעיות למידה, חוסר יציבות רגשית, דיכאון וחרדה.

בנוסף ברחבי העולם תועדו עד היום עשרות מקרי מוות ואלפי מקרי תחלואה ממחלת המאיידים (EVALI), שגורמת נזק ריאתי חמור כתוצאה מחדירה של חומרים מזיקים לריאות. התופעה מתרחשת בעקבות עישון סיגריות אלקטרוניות וכוללת במקרים מסוימים קריסה של איברי הנשימה.
מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה קבעו כי סיגריות אלקטרוניות פוגעות בכושר הגופני של צעירים בריאים. יודגש כי בניגוד לטענת ענקיות הטבק, השימוש בסיגריות אלקטרוניות עלול להגביר את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים בריאות, בשלפוחית השתן ובחלל הפה.
האגודה למלחמה בסרטן היא ארגון ללא כוונות רווח וכל שירותיה ניתנים לחולים ולבריאים ללא תשלום, הודות לתרומות הציבור, מאז הקמתה בשנת 1952. האגודה פועלת בכל הדרכים לקידום המחקר, דרכי המניעה, האבחון המוקדם ושיפור אמצעי הטיפול והשיקום של חולים ומחלימים. באגודה פועלים כ-3,500 מתנדבים הפרוסים בכ-70 סניפים ברחבי הארץ, השותפים לקידום המאבק בסרטן בקהילה המקומית. כיו"ר האגודה למלחמה בסרטן בהתנדבות מכהן בשנים האחרונות פרופ' משה מיטלמן. לצדו בתפקיד סגן יו"ר אגודה מכהן מר ליאון רקנאטי העושה זאת בהתנדבות מאז 1988. בין היתר פועלים בשנים האחרונות בוועד המנהל של האגודה למלחמה בסרטן גם פרופ' עידו וולף, פרופ' ברוך ברנר ופרופ' סיגל טל. כל חברי הוועד המנהל וחברי ועדות המומחים המייעצות של האגודה למלחמה בסרטן פועלים בהתנדבות מאז הקמתה. כך בין היתר גם פרופ' רונית סצ'י פאינרו ופרופ' איתן פרידמן חברי ועדת המחקר של האגודה וכן פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה לשנת 2004 המכהן בהתנדבות בתפקיד נשיא הכבוד של האגודה למלחמה בסרטן. למידע נרחב על שירותי התמיכה והמידע המגוונים, היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן, או התקשרו 24/7 בשיחת חינם לטלמידע שמספרו 1-800-599-995.