מטפלים במטפלים – יום העו"ס

0
213
יפעת אלון וענת אמבר. צילום: דוברות כללית

לכבוד יום הוקרה לעובדים הסוציאליים בחרנו לספר על חלק בלתי נפרד מעבודתם של העובדים הסוציאליים במערכת הבריאות – טיפול בבני משפחה המטפלים ביקיריהם החולים, לכל אורך מעגל החיים.

באופן טבעי המערכות כולן מכוונות לטיפול בחולה עצמו, בעוד בן המשפחה המטפל עליו מוטל עיקר עומס הטיפול, נותר בצל וללא התייחסות מספקת. השירות לעבודה סוציאלית במחוז חיפה וג"מ בכללית, שם לו למטרה לספק מענה תומך למטפלים העיקריים. המטופל שלנו יכול להיות החולה עצמו או בן המשפחה שלו ולעיתים, שניהם.
תפקיד המטפל
התפקיד של המטפל העיקרי מורכב וכולל הן את סיפוק הצרכים האינסטרומנטאליים: מזון, ניקיון, ליווי לבדיקות, רכישת תרופות, טיפול בכספים והן סיפוק של צרכיו הרגשיים של בן המשפחה החולה – הקשבה, תמיכה, חיבה. התפקיד משפיע על כל מערכות חייו של המטפל העיקרי – עבודה, משפחה, שעות הפנאי ולצד תחושת סיפוק שעשויה להופיע הוא גם עשוי לעורר תחושות קשות ואף פגיעה בחירות.

כאשר השמיים נופלים
לעיתים החולי הוא פתאומי והמטפל העיקרי נדרש בלא התראה ובלא הכנה להיכנס לתפקיד. אבחנה של מחלה חדשה עלולה לטלטל את המשפחה כולה ועשויה לעורר חרדה בקרב המטופל והמטפל העיקרי שלו גם יחד. כך למשל בני משפחה של מטופלים צעירים שמקבלים אבחנה של פרקינסון, אירוע מוחי, מחלה אונקולוגית או חווים משבר בריאותי זמני כמו: תאונת דרכים או אירוע קרדיאלי קבלים על עצמם בבת אחת את תפקיד המטפל העיקרי במקביל לתפקידים אחרים בחיים- טיפול בילדים קטנים או בהורים מזדקנים, פיתוח קריירה ולימודים. ישנם מצבים בהם המטופל אינו חש פנוי לטיפול רגשי במהלך הטיפול האינטנסיבי במחלתו וזה מאפשר לנו להתמקד בבן המשפחה המטפל ובאתגרים שבפניו.

מענים מגוונים
העובדות הסוציאליות במרפאה הגריאטרית, במרפאות הראשוניות והיועצות מיומנות במתן מענים מגוונים עבור המטפלים: מענה פרטני, קבוצתי, התערבויות קצרות מועד, טיפול במשבר וכן סיוע במיצוי זכויות. לטיפול קבוצתי יש ערך מוסף המתבטא בחוויה של תמיכה כחלק מהשתתפות המטפל העיקרי בקבוצת שווים עימה ניתן לחלוק תחושות דומות, ללמוד מניסיון של אחרים. לקבוצה יש ערך של מפגש חברתי שכן נטייתם של מטפלים רבים כתוצאה מהעומס היא להתבודד ואף לצמצם קשרים חברתיים.

סוג נוסף של קבוצה הוא קבוצת תמיכה לעובדים זרים, בקבוצה זו העובדים הזרים נחשפים להזדמנות לחלוק חוויות דומות בהתמודדות בטיפול וכן לקבל כלים פרקטיים להתמודדות למשל עם שינויים התנהגותיים שמאפיינים חולי דמנציה בשלבי מחלה מתקדמים. בטיפול פרטני של עובדת סוציאלית מתאפשר מקום בטוח בו ניתן לדבר על הכאב ועל האובדן אשר לעיתים קשה לחלוק עם בני משפחה אחרים. השיח מאפשר הקלה רגשית שבעקבותיה ניתן לבחון אפשרויות חדשות להתמודדות.

במסגרת הטיפול הן מעניקות למטופל תמיכה רגשית, בחינה משותפת של דרכי התמודדות אפשריות, מציעות שירותים פורמליים וקהילתיים כמו מרכזי יום, פעילויות פנאי וסוגים של טיפול סיעודי. במקביל, הן מבצעות הדרכות לצוותים רב מקצועיים, בדבר עומס טיפול של מטפל עיקרי והשלכותיו על הבריאות. חרף הקשיים שהעלנו חשוב לזכור שלצד המורכבות רבים מהמטפלים חשים תקווה, סיפוק, מסוגלות וגם קרבה מחודשת לבן המשפחה המטופל.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here